Kunstenares

Over mij

Mijn naam is Karolien Hoogendoorn. Van jongs af aan ben ik altijd al aan het tekenen, schilderen of knutselen, met de natuur als belangrijkste inspiratiebron. Hoe kan het ook anders, als je opgroeit in Nieuwkoop? Op de middelbare school stond ik voor een lastige keuze: kunstacademie of geneeskunde. Het werd geneeskunde. Door te tekenen leerde ik de anatomie uit mijn hoofd en in mijn vrije tijd maakte ik verschillende kerst- en paasprojecten voor mijn kerk in Woerdense Verlaat met hout, schelpen en mozaïek. Nu ik bijna twee jaar werkzaam ben als arts, moet ik toch echt toegeven dat ik kunst niet los kan laten. Het afgelopen jaar ben ik daarom lessen gaan volgen bij verschillende kunstenaars in Nieuwkoop om me verder te ontwikkelen en te kijken of het meer kan worden dan een leuke hobby. Met aquarel, ecoline, potlood, acryl, takken, schelpen en scherven, of wat je me ook maar in handen geeft, verbeeld ik de natuur en mijn geloof.

20220821_210716(0)

Jeugd

Kunst als hobby

Vanaf dat ik een potlood vast kan houden, wilde ik al kunstenares worden. Op de basisschool zorgde ik dat ik halverwege de week mijn weektaak al af had, zodat ik kon gaan tekenen. Mijn moeder gaf me op voor verschillende schilder- en tekenlessen, en haar strijkkamer werd omgetoverd tot mijn atelier. Omdat ik ook erg leergierig was, stond ik op de middelbare school voor een lastige keuze: kunstacademie of geneeskunde. Het werd geneeskunde, maar toch heb ik mijn creatieve kant nooit los kunnen laten.

2005-07 Buiten met schilderset - kopie (2) - kopie

Studie

Geneeskunde

De meest interessante lessen tijdens mijn studie waren de anatomie lessen en de snijzaal. Ik zat avonden mijn boeken over te tekenen om me de anatomie eigen te maken en ik genoot ervan. Na lange dagen tijdens de coschappen was tekenen voor mij ook altijd ontspannend. Tijdens mijn studie heb ik ook veel tijd besteed aan het maken van Kerst- en Paasprojecten voor mijn kerk in Woerdense Verlaat. Hier ontdekte ik het werken met natuurlijk materiaal: takken, schelpen, en mozaïek. Eigenlijk is het puur plagiaat, want ik vind de natuur echt het mooiste kunstwerk ooit gemaakt. En ik geniet ervan om met die dingen mijn eigen patronen te leggen. Toen ik in 2020 afstudeerde als basisarts, ben ik vanwege mijn liefde voor de anatomie aan de slag gegaan bij de orthopedie in het LUMC. Daar had ik, naast het op maat knippen van VAC-sponzen voor wonden, weinig tijd om creatief bezig te zijn. Op het moment ben ik nog steeds op zoek naar de manier waarop ik mijn beide passies kan combineren. Want ik ben er inmiddels achter dat ik niet zonder mijn creativiteit kan en dat het meer is dan gewoon een hobby.

Champagne - Laatste dag als co (2)

2022

Lessen

In mei 2022 besloot ik de Kunstroute te volgen in Nieuwkoop en bij kunstenaars waarvan de kunst mij aansprak 2 vragen te stellen: Hoe ben je kunstenaar geworden? En geef je les? Het resultaat was dat ik in september lessen volgde in aquarelleren, icoonschilderen en technieken van de oude meesters. Daarnaast ben ik verschillende boeken gaan lezen over een eigen bedrijfje starten in kunst en heb ik social media en deze website laten maken. Ik vind het erg leuk om een opdracht te ontvangen, bijvoorbeeld voor een kaartje of schilderij. Zo kan ik in mijn vrije tijd volop bezig zijn met kunst en zien we wel waar we uitkomen. Op deze website wil ik daarom laten zien wat ik allemaal maak, op les of uit mijn eigen inspiratie. Om zichtbaar te zijn en hopelijk nieuwe opdrachten te ontvangen en verder te groeien. Alles is mogelijk, wat je me in handen geeft gebruik ik om iets moois te maken. Spreekt iets je aan, wil je ook zoiets thuis hebben hangen of een persoonlijk cadeau geven? Ik praat er met liefde over door.

27d

Inspiratie

Mijn Kunst

Ondanks dat mijn kunst dus heel erg verschilt in materialen en technieken, zijn er wel twee hoofdthema’s in te ontdekken: de natuur en mijn geloof. De natuur zit er dankzij de Nieuwkoopse Plassen al van jongs af aan in. Naast het direct afbeelden van de natuur hou ik er ook erg van om mijn tekeningen te vullen met allerlei organische vormen en gebruik ik graag het effect van water. Daarnaast, zoals wel te zien is, is mijn geloof de inspiratie van heel veel kunstwerken. Een tekening is al snel gebaseerd op een Bijbeltekst of de tekst van een lied. Uit een Bijbeltekst is zoveel te halen, zoals ook veel beroemde kunstenaars laten zien: Rembrandt, Dali, Chagall. Hun werken zijn voor mij ook een grote bron van inspiratie. Wat ik zelf vooral merk is dat ik met God verder kan kijken dan mijn realiteit en altijd hoop kan zien, toekomst en een doel. Ik hoop dat ik daarvan iets kan laten zien in mijn kunst, want hoe verbeeld je zoiets? Met kleuren, lijnen, details, versieringen, het opvullen van alle restvorm, etc., doe ik een poging.

13b - kopie (2)

Inspiratie

Natuur

Zoals ik bij enkele kunstwerken al vertel, heb ik sinds een aantal jaren het suppen ontdekt. En dat ik daarop ook tekenspullen mee kan nemen. Ik vind het een uitdaging om steeds nieuwe slootjes te ontdekken en de kijken of ze doorgankelijk zijn. Op die manier heb ik al een aantal pareltjes ontdekt, zoals op deze video. Hoe kun je daar nu geen inspiratie van krijgen?