Kunstzinnige activiteiten

Blog

Via deze blog hou ik u graag op de hoogte van dingen die ik heb meegemaakt / ontdekt in de kunstwereld.

Met trots

Mijn verhalen

Blog

Preek (aan)tekeningen

Iedere zondagochtend bezoek ik een kerkdienst, meestal in de Protestantse Gemeente Zevenhoven. Voorheen maakte ik altijd aantekeningen bij de preek. Ik lette daardoor beter op, maar las het eigenlijk nooit meer terug. Tot ik bedacht om mee te gaan tekenen. Een boekje met tekeningen is leuker om in terug te kijken, en meestal herinner ik mij dan ook nog wel de boodschap. Maar als zo’n preek begint, weet je nog niet wat die boodschap gaat worden. Vaak begin ik daarom met de tekst van een lied, iets wat ik zie, of een sieraad wat ik draag. Gedurende de preek raakt dit dan verweven met de boodschap. En zo is het denk ik bij iedereen. Iedere kerkganger hoort dezelfde preek, maar iedereen heeft iets anders daaruit nodig en betrekt het op zijn eigen leven. Soms dus ook een heel persoonlijk verhaal. Het is misschien erg veel om alles te lezen, dus ik zou zeggen, kies een afbeelding die aanspreekt, en lees daarbij het verhaal.

Blog: Waarom ook niet?

Kunstroute 2023

Zaterdag 27 mei was het dan zover, de Kunstroute. Geïnspireerd door een vriendin die vorig jaar meedeed, had ik me opgegeven met het idee: Waarom ook niet? En: Ik heb toch best wat om te laten zien?

Blog

Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam

Update 03-05-2024: De Noorderkerk opent opnieuw haar deuren om het verhaal van Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn te vertellen. Na een onderbreking van 8 maanden vanwege blikseminslag, gaat Vincent meets Rembrandt verder als ‘Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam’. Zie ook: https://vangoghinamsterdam.com Op 11 maart 2023 heb ik ‘Vincent meets Rembrandt’ bezocht in de Noorderkerk in Amsterdam. Dit is de kerk waarin deze schilders allebei hebben gezeten, en naar preken hebben geluisterd. In de 360-graden experience worden de werken van beide kunstenaars op de kerkmuren geprojecteerd. En ondertussen wordt het verhaal verteld van hoe Vincent van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt en hoe zij beiden hun geloof verbeeldden door hun kunst. Het was een hele bijzondere ervaring, de prachtige kleuren van de schilderijen van Vincent zo op de oude kerkmuren. En wat mij bijzonder raakte was dat het geloof zo’n grote rol speelde voor beiden in hun kunst. Als ik op mijn website vertel over hoe mijn geloof de inspiratie is voor mijn kunst, schaam ik me weleens. Je wil mensen daarmee niet afschrikken, niet gelijk zo vroom of serieus doen, terwijl het wel de inspiratie is. Als ik dan hoor hoe de grootste kunstenaars ter wereld ook uitkwamen voor hun geloof, zegt dat voor mij wel iets. Dat het voor hen normaal was, zelfs de bron van hun kunst, en dat het dit voor mij dus ook mag zijn. Omdat ik de uitspraken die ik hoorde tijdens ‘Vincent meets Rembrandt’ wilde opzoeken, heb ik de volgende boeken gekocht: Vincent van Gogh en Rembrandt – Peter Hecht, en Het evangelie volgens Vincent van Gogh – Anton Wessels, en de mooiste citaten eruit gezocht. Het zijn citaten uit de brieven van Vincent van Gogh, die hij schreef aan zijn broer Theo of aan collega-kunstenaars.