Kunst in huis

Op mezelf..

Het is een tijdje stil geweest op de site, en met een goede reden. In mei dit jaar heb ik namelijk mijn eerste eigen huis gekocht. Helemaal casco, dus ik kon er echt mijn eigen paleisje van maken. En dat heb ik ook zeker gedaan. In mijn huis mag kunst natuurlijk niet ontbreken. Ik heb daarom veel eigen werken opgehangen, maar ook een aantal dingen nieuw gemaakt, speciaal voor in mijn huis.  Neem hieronder gerust een kijkje binnen!

20230525_175026

Lamp

Qua stijl hou ik van industrieel. Zo vind ik metaal, en de betonlook heel mooi, maar dan wel met een sierlijk randje om het op te fleuren: hout, natuur- of andere organische elementen, en niet te vergeten: blauwe elementen. Het blauwe en organische komt terug in Delfts blauw: super sierlijk en een knallende kleur. Nu had ik 3 blauwe vazen van mijn oma gekregen en heb ik van de kleinste daarvan deze lamp gemaakt. De tegelzetter gevraagd een gat te boren voor het snoer. Voet besteld, daar cement omheen gegoten zodat die goed bleef staan. Kap besteld en klaar.

20231015_135653

Maria

Qua Delfts blauw ben ik ook erg fan van Heinen Delfts blauw. Daar zag ik dat ze ook een Maria-beeld verkochten, en met de donkere en lichtblauwe kleuren over haar heen gedruppeld. Heel apart, maar ik vond de Maria niet sierlijk genoeg. Dus ik dacht, dat kan ik zelf ook. Ik kocht zelf een Maria beeld in de lokale antiekwinkel, heb deze wit geschilderd en vervolgens met blauwe verf bedruppeld. Ook weer zo’n blauwe eyecatcher voor bij mijn interieur.

Ik heb ook nog even opgezocht waarom Maria hier een kroon draagt. Dit is omdat zij, volgens de katholieke leer, na haar overlijden door Jezus tot ‘Koningin van de Hemel en de Aarde’ is gekroond.

8
2
3
4
5
6
7
1

Fotolijstjes

Geïnspireerd door creaties op Pinterest, besloot ik dat ik ook een kunstwerk wilde maken met fotolijstjes. Er moest natuurlijk blauw in terugkomen en echt een persoonlijke betekenis in zitten.

Ik schilderde zelf wat lijstjes blauw, had nog wat Delfts blauwe tegeltjes, en vond een kruis dat ik al eerder had beschilderd. Na flink wat puzzelen kwam ik tot de volgende compositie.

Vlak voordat ik de tekst op de muur schilderde had ik zelf net een negatief bericht gehad over mijn gezondheid, waardoor ook de gedachte door mijn hoofd ging: ‘Kan ik straks nog wel in mijn huisje wonen?’ Daarom dacht ik, deze tekst moet op de muur. Over dat God zijn beloftes waar maakt. Al Zijn beloftes zijn ‘ja en amen’ in Jezus. (2 Korintiërs 1: 20-22) Ik dacht, wat er ook gebeurt, deze moet op de muur, als getuigenis dat ik daarop vertrouw.
Met daaromheen de foto’s van hoe Hij me altijd al heeft gezegend en dichtbij is geweest, als herinnering en bevestiging van zijn trouw.

20230831_211455

De onderdelen zijn als volgt:
– Antieke Delfts blauwe tegel met een afbeelding van de kruisiging
– Houten kruis, blauw geschilderd met acrylverf
– Foto waarop ik het koopcontract teken van mijn huis
– Tegel met een bootje, deze hing altijd bij mijn oma in huis. Het bootje staat ook voor mijn familie en de liefde voor water.
– Tekst: All His promises are yes and amen. Vertaling uit het Spaans van het nummer Despierta mi alma (Awake my soul) van Hillsong: ‘Cada promesa es si y amen.’
– Print van een schilderij van Banksy. Een moderne kunstenaar van wie niemand de identiteit weet, een rebel, die maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stelt met zijn graffiti. Hier wordt ‘hope’ op de muur gespoten. Voor mij is er vanuit het geloof altijd hoop, in wat voor situatie dan ook.
– Foto van mij en mijn oma. Ze is vorig jaar overleden, maar de mooie herinneringen en de manier waarop ze in het leven en haar geloof stond maken nog steeds indruk.
– Foto waarop ik mijn handtekening zet in het Zweetkamertje, na het behalen van mijn artsendiploma.

2
3
4
20230503_144309
20230602_114045
1

Muurschildering

De muur van mijn slaapkamer is inmiddels wat dikker geworden, met een aantal lagen verf. Ik heb een groen bed, en wilde deze daarom tegen een roze achtergrond zetten. Ik zocht naar behang van een roze-grijs mistig berglandschap, maar schrok van de prijs. Ik besloot daarom uit dat kleurenpalet 1 kleur te kiezen en de muur egaal die kleur te houden. Maar het was niet geslaagd, te paars en te saai. Muur weer wit gemaakt (met hulp van mijn vader, dat moet er wel bij gezegd worden). Toen moest ik toch echt dat landschap maar gaan schilderen, projecteerde het op de muur en schilderde het in met 6 verschillende kleuren muurverf, maar ik vond het te strak. Dus muur weer wit… dacht ik. Maar de volgende gedachte was: als hij toch weer wit moet, kan ik beter nog maar 1x goed losgaan en er echt een kunstwerk van maken. Als het niks wordt, maken we het toch weer wit. Ik ben dus nog 1x goed losgegaan en was zo blij met het resultaat. Echt iets aparts. mooi roze achtergrond voor het bed.

10

Als laatste toevoeging heb ik bovenaan een Bijbeltekst geschilderd in het Spaans. Een tekst uit de preek die ik op mijn verjaardag te horen had gekregen:
“Ik ben met je. Ik zal je beschermen waar je ook gaat. Ik zal je niet verlaten, tot ik gedaan heb wat ik je heb beloofd.” Dit is de tekst die God in een droom spreekt tot Jakob, wanneer hij ligt te slapen bij Betel, en een ladder naar de hemel ziet. Weer een tekst over die belofte. Dat het leven niet altijd makkelijk zal zijn, maar dat God erbij is en zijn beloften waar maakt.
Omdat het gaat over een droom, vond ik het ook heel toepasselijk voor mijn slaapkamer.

Tot slot nog een krukje geverfd in 1 van de kleuren roze, en was deze slaapkamermuur helemaal af.

20230725_204034
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1

Kunst in huis

De bestaande kunst moest natuurlijk ook een mooie plek krijgen in mijn huis. Dat heb ik op deze manier gedaan. Van mijn trapgat heb ik ook een galerij gemaakt, waar grote schilderijen kunnen hangen en met rails zodat ik deze ook weer af kan wisselen.

Ook interesse in dit soort kunst in huis? Stuur me gerust een bericht!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
1

Wandbord

Een huis kopen is best spannend. Vaak heb ik gedacht: is het niet een te groot risico in mijn eentje, kan ik dat wel waarmaken? Maar ik heb het toch gedaan. Soms krijg je tijdens een preek ineens de bevestiging van een keuze die je moet maken. Dat was voor mij tijdens een preek over het verhaal waarin Jezus Petrus uitnodigt om met Hem op het water te lopen. Hij zegt: ‘Wees niet bang, Ik ben het!’ Dezelfde woorden die God in het oude testament gebruikt in Jesaja: ‘Vrees niet, want Ik ben je God’. Wanneer kun je lopen op het water, de stap zetten? Alleen omdat God het is die je helpt. Met Hem durfde ik het avontuur aan.

Ik zocht al een tijdje naar een manier om dit af te beelden en kwam uit op het schilderij de schepping van Adam, door Michelangelo. In dit schilderij is de hand van God te zien, die net niet de hand van Adam raakt. Deze hand wilde ik gebruiken, maar dan als de uitgestoken hand van Jezus, die uitnodigt om met Hem op het water te lopen. Ik heb deze hand nagetekend, iets meer schuin neergezet, en vervolgens mijn schets in blauw op het wandbord van mijn studeerkamer getekend. Hier miste namelijk nog een beetje kunst 😉

 

1
2
3
4
5
6
1

Bekijk ook

Mijn andere werk

Tekeningen

Preek (aan)tekeningen

Iedere zondagochtend bezoek ik een kerkdienst, meestal in de Protestantse Gemeente Zevenhoven. Voorheen maakte ik altijd aantekeningen bij de preek. Ik lette daardoor beter op, maar las het eigenlijk nooit meer terug. Tot ik bedacht om mee te gaan tekenen. Een boekje met tekeningen is leuker om in terug te kijken, en meestal herinner ik mij dan ook nog wel de boodschap. Als zo’n preek begint, weet je alleen nog niet wat die boodschap gaat worden. Vaak begin ik daarom met de tekst van een lied, iets wat ik zie, of een sieraad wat ik draag. Gedurende de preek raakt dit dan verweven met de boodschap. En zo is het denk ik bij iedereen. Iedere kerkganger hoort dezelfde preek, maar iedereen heeft iets anders daaruit nodig en betrekt het op zijn eigen leven. Soms dus ook een heel persoonlijk verhaal van mij. De verhalen en uitleg van alle tekeningen zijn te vinden in de blog, op deze website:

Aquarel

Zonnebloemen

Het belang van licht en schaduw, de juiste kleuren geel en oranje en de karakteristieke vorm van de bladeren. Zonnebloemen.

Aquarel

Doorkijkje bij Tijsterman

In Nieuwkoop, naast de brug bij Tijsterman, die mijn opa zelf nog heeft gebouwd, vind je dit doorkijkje naar de plas. Je ziet het groen en de boten van de haven in de verte al liggen.