Op zoektocht in

Een hoofdpijndossier

Dit is niet de meest leuke blog om te schrijven. Ik schrijf hem dan ook op een moment dat ik er echt doorheen zit. Omdat ik wel wil werken, activiteiten ondernemen met mijn vriend en vriendinnen, wil schilderen en tekenen, maar het niet kan. Omdat ik op bed lig met hoofdpijn, of omdat ik niet durf, uit angst om dit weer uit te lokken. Bij tekenen zit je bijvoorbeeld lang met je hoofd naar beneden.., maar eigenlijk heb ik gewoon geen idee wat het allemaal uitlokt.

Je kan het niet voorkomen, je erop voorbereiden, er onderuit komen, of even doorbijten. Het is over en uit. Iedere keer dat je denkt: ‘ik ben er weer’, en weer plannen maakt, wordt je keihard teruggefloten. En terwijl je weer doodgaat van de hoofdpijn moet je tegen jezelf zeggen: Het kan niet. En ik moet kappen met willen.

20240519_202803

Dus dan maar tekenen om het te verwerken. Om een beeld te geven van hoe dat voelt, als je hoofd op slot zit. En over de oplossing die er is, in de vorm van een operatie, en de angst over de risico’s die deze met zich meebrengt.

20240519_203255 - kopie

Deze tekening heb ik gemaakt toen ik weer een dag in bed lag met hoofdpijn. Er is van alles te zien, o.a. wervels, een liquorlek, een beschermengel, een persoon met een hoofd in de vorm van een hangslot, de sleutel, een schip en Jezus aan een kruis. Door tekenen kwam ik niet tot een oplossing in mijn denken. Dus deed ik maar wat de meeste kunstenaars dan doen, als ze geen antwoord krijgen op lijden, het kruis tekenen. Maar hoe dan? Hoe helpt dit mij nu?

20240519_203255

De afgelopen tijd heb ik hier erg mee geworsteld, ook in mijn geloof. Want je kan enerzijds geloven dat God geneest, maar wie weet zegt Hij wel: ‘Mijn genade is jou genoeg’.

Dan kan er tijdens de 40-dagentijd mooi verteld worden dat Jezus stierf voor mij, zodat ik nooit meer alleen hoef te zijn in mijn lijden, maar wat heb ik daaraan als ik straks niet meer kan lopen? En dat met net een nieuw huis, waar ik superblij mee ben, en net een leuke vriend, met wie ik mijn toekomst wil delen. Hij vroeg het aan me: Hoe kun je dit dan rijmen met je geloof? En ik antwoordde iets van: ‘Zonder God heb ik überhaupt geen hoop dat het goed komt, dan heb je niets.’ Maar ik vond het zelf ook totaal niet sterk klinken, niet iets waar je echt op kan bouwen.

20240519_202314

Een sieraad wat ik heb gekocht in deze periode:
Een zwaard wat je door je oor kunt steken, met de tekst: ‘Not today’. Dit is het zwaard van Arya, uit de serie Game of Thrones. Haar leraar leerde haar het volgende: What do we say to the god of death? ‘Not today’. Ik denk dat Hillsong worship dit ook heeft opgepikt, en ze schreven er een lied over: Let the devil know: Not today. Een mooi symbool om aan te geven dat ik me niet zomaar gewonnen geef. Maar ik voelde ook: deze strijd gaat mij op eigen houtje niet lukken.

Net als Jezus zegt tegen Petrus, als hij het oor van de soldaat af slaat: “Steek je zwaard terug op zijn plaats. Want wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen.” (Matheus 26:52)
Tot zover het zwaard door het oor..

20240513_203848

Donkerblauw (ingekleurd en leeg): Hoe het voelt, die hoofdpijn, gevaar, angst, en een kruis verwerkt in alles.

Dat ik toch dat kruis, mijn geloof, in al die tekeningen zet, is omdat ik er weliswaar mee worstel, maar ook weet dat God een uitkomst zal geven. Zoals Hij altijd heeft gedaan. Om te laten zien, dat ik blijf vertrouwen, ook al zie ik het nog niet. En als oproep aan God: Laat het maar zien, dat U er voor mij bent…

Donker en lichtblauw: abstracte weergave van de 10 plagen van Egypte, waarmee God zijn volk leerde: Ik strijd voor je, je hoeft zelf geen vinger uit te steken. In het midden staat ook die uitgestoken vinger.

“Ik ga nu op mijn wachtpost staan, betrek mijn post op het bolwerk, kijk uit om te zien wat de HEER mij zal zeggen, wat hij mij antwoordt op mijn verwijt.” (Habakuk 2:1)

“toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt. Hij is mijn kracht”(3:18,19)

“Mag ik niet verwachten de goedheid van de HEER te zien in het land van de levenden?” (Psalm 27)

1e Paasdag:
“‘Waarom huil je?’ vroeg Jezus. ‘Wie zoek je?’ Maria dacht dat het de tuinman was en zei: ‘Als u hem hebt weggehaald, vertel me dan waar u hem hebt neergelegd, dan kan ik hem meenemen.’ Jezus zei tegen haar: ‘Maria!’ Ze draaide zich om en zei: ‘Rabboeni!’ (Dat betekent ‘meester’.)”

Ik: Leuk die tuinman achter mij… maar wat heb ik daar aan?

20240519_202013

Maar zoals er vaak bijzondere dingen volgen uit de 40-dagentijd, vond ik op 2e Paasdag het antwoord op mijn worsteling. Ik keek de BEAM-Kerkdienst. Een hele bijzondere dienst, over de opstandingskracht van Jezus, die ook in ons aanwezig is, en waardoor je moedig mag zijn. En met een prachtige getuigenis van Wilke Stuij. Zeker een aanrader om terug te kijken. Ik werd geraakt door het lied: Firm Foundation. En vooral door deze teksten:

“Christ is my firm foundation, the rock on which I stand.”,
en
“Rain came and wind blew, but my house was built on You”.

Ineens werd ik weer herinnerd aan het moment dat mijn vorige relatie uit ging, na 4 jaar, en ik dacht dat ik weer helemaal opnieuw moest beginnen. Maar God liet me daar weten: jouw leven is niet gebouwd op deze relatie, maar op de Rots. Dus je stort niet in, je kan gewoon verder bouwen vanaf die rots.

IMG_20240513_0005

Ook nu besefte ik het weer. Er is niets belangrijker dan die basis. Jezus die mij gered heeft, in wie mijn leven verzekerd is. Daarbuiten kan er van alles aan de hand zijn, maar dat is het belangrijkste. En ineens had ik rust.

Wat er ook gebeurt, al kan ik straks niet meer lopen, ook dan is het goed, want die basis blijft. Ook dan zal God me weer helpen en een zinvol bestaan geven. En ineens was het niet meer 50/50, wel of niet, een wankele hoop, met kansen dat het mis gaat, maar een vaste hoop: dat het hoe dan ook goed komt. En vanaf die grond durfde ik weer op God te vertrouwen. Ik weet dat hij erbij zal zijn met die operatie en dat Hij me niet in de steek zal laten. In de tekening van de wervel is deze rots ook te zien.

20240505_150848

Vanuit mijn studieboeken van Geneeskunde heb ik een thoracale wervel nagetekend. Te herkennen aan het hartvormige wervellichaam, en aan dat aan deze wervel ribben kunnen aanhechten. In Delfts blauwe kleuren tekende ik door de pedikel een schroef, waar een staaf doorheen loopt, die hier overgaat in een vertakkend vat. En, zoals ik toen invulde wat er aan de hand was, een lek van de dura, veroorzaakt door die schroef. Liquor druppelt naar beneden. Het ruggenmerg is exact het midden, waar het allemaal om draait, en het verdwijnpunt van alle lijnen van de achtergrond. Die achtergrond is weer opgevuld met Delfts blauwe versiersels, waar ik gek op ben, net als op het invullen van lege ruimte. In het wervellichaam is een rots met een kruis getekend, mijn vaste grond in dit alles.

Aanhakend op het verhaal van Exodus, de doortocht door de Rode zee:
“De HEER zal voor u strijden, en u, u moet stil zijn.” (Exodus 14:14)

“U bent de Held, die voor ons strijdt. U baant de weg van overwinning.”

20240519_202106

Aquarel n.a.v. een CT-scan. Van hoe mijn rug er nu ongeveer uit ziet.

20240519_201330

“All my life you have been faithfull.
All my life you have been good, so good.
With every breath that I am able,
I will sing of the goodness of God.”

20240519_201625

Bekijk ook

Mijn andere verhalen

Blog

Preek (aan)tekeningen

Iedere zondagochtend bezoek ik een kerkdienst, meestal in de Protestantse Gemeente Zevenhoven. Voorheen maakte ik altijd aantekeningen bij de preek. Ik lette daardoor beter op, maar las het eigenlijk nooit meer terug. Tot ik bedacht om mee te gaan tekenen. Een boekje met tekeningen is leuker om in terug te kijken, en meestal herinner ik mij dan ook nog wel de boodschap. Maar als zo’n preek begint, weet je nog niet wat die boodschap gaat worden. Vaak begin ik daarom met de tekst van een lied, iets wat ik zie, of een sieraad wat ik draag. Gedurende de preek raakt dit dan verweven met de boodschap. En zo is het denk ik bij iedereen. Iedere kerkganger hoort dezelfde preek, maar iedereen heeft iets anders daaruit nodig en betrekt het op zijn eigen leven. Soms dus ook een heel persoonlijk verhaal. Het is misschien erg veel om alles te lezen, dus ik zou zeggen, kies een afbeelding die aanspreekt, en lees daarbij het verhaal.

Blog: Waarom ook niet?

Kunstroute 2023

Zaterdag 27 mei was het dan zover, de Kunstroute. Geïnspireerd door een vriendin die vorig jaar meedeed, had ik me opgegeven met het idee: Waarom ook niet? En: Ik heb toch best wat om te laten zien?

Blog

Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam

Update 03-05-2024: De Noorderkerk opent opnieuw haar deuren om het verhaal van Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn te vertellen. Na een onderbreking van 8 maanden vanwege blikseminslag, gaat Vincent meets Rembrandt verder als ‘Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam’. Zie ook: https://vangoghinamsterdam.com Op 11 maart 2023 heb ik ‘Vincent meets Rembrandt’ bezocht in de Noorderkerk in Amsterdam. Dit is de kerk waarin deze schilders allebei hebben gezeten, en naar preken hebben geluisterd. In de 360-graden experience worden de werken van beide kunstenaars op de kerkmuren geprojecteerd. En ondertussen wordt het verhaal verteld van hoe Vincent van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt en hoe zij beiden hun geloof verbeeldden door hun kunst. Het was een hele bijzondere ervaring, de prachtige kleuren van de schilderijen van Vincent zo op de oude kerkmuren. En wat mij bijzonder raakte was dat het geloof zo’n grote rol speelde voor beiden in hun kunst. Als ik op mijn website vertel over hoe mijn geloof de inspiratie is voor mijn kunst, schaam ik me weleens. Je wil mensen daarmee niet afschrikken, niet gelijk zo vroom of serieus doen, terwijl het wel de inspiratie is. Als ik dan hoor hoe de grootste kunstenaars ter wereld ook uitkwamen voor hun geloof, zegt dat voor mij wel iets. Dat het voor hen normaal was, zelfs de bron van hun kunst, en dat het dit voor mij dus ook mag zijn. Omdat ik de uitspraken die ik hoorde tijdens ‘Vincent meets Rembrandt’ wilde opzoeken, heb ik de volgende boeken gekocht: Vincent van Gogh en Rembrandt – Peter Hecht, en Het evangelie volgens Vincent van Gogh – Anton Wessels, en de mooiste citaten eruit gezocht. Het zijn citaten uit de brieven van Vincent van Gogh, die hij schreef aan zijn broer Theo of aan collega-kunstenaars.