Blog: Waarom ook niet?

Kunstroute 2023

Zaterdag 27 mei was het dan zover, de Kunstroute. Geïnspireerd door een vriendin die vorig jaar meedeed, had ik me opgegeven met het idee: Waarom ook niet? En: Ik heb toch best wat om te laten zien?

20230527_121422

Vrijdagavond kwam toch wel de spanning: Zullen er wel mensen komen? En wat als ze het niks vinden? Maar de spanning verdween toen ik zaterdagochtend weer rondliep in mijn expositieruimte. Ik mocht exposeren in de Schutse, een zaal aan de Gereformeerde Kerk van Woerdense Verlaat. Ik had heel veel ruimte, waardoor ik mijn kunstwerken ruim op kon stellen en ze mooi tot hun recht kwamen. Ook hingen een aantal werken in de kerk, die ik jaren geleden als Kerstproject voor de kindernevendienst had gemaakt. Ik genoot ervan om er alleen al rond te lopen. Zaterdag bleef het rustig met vrienden en familie, maar ook dat was heel leuk. Een website of social media is toch anders dan het in het echt aan mensen te kunnen laten zien.

Op zondag bleven een aantal mensen hangen na de kerkdienst en daarna kwamen ook onbekende mensen langs. Ze waren aan het fietsen en zagen de vlag, of hadden mijn kunstwerk gezien in de folder en waren benieuwd. Dat was echt heel gaaf, mensen die benieuwd waren naar mijn kunst. Ik mocht uitleg geven over alles wat ik maak, mijn inspiratiebronnen, de technieken die ik gebruik en de kleuren die je bereikt met ecoline. Er was een docent beeldende vorming die mijn werk onder de expressionisten zou scharen. Een ander noemde mijn potlood/pentekeningen bijna psychedelisch. Ook kreeg ik tips voor andere exposities en cursussen en complimenten over de hoeveelheid werken, de mooie ruime opstelling en de verscheidenheid aan technieken. Zondag had ik niet eens tijd om te lunchen, want de mensen bleven komen. Wat was dit geweldig. Super intensief, maar om zo te mogen vertellen over je werk en mensen te zien genieten is echt fantastisch. Sommigen gingen echt uit hun dak, en ik zelf ook.

Maandagavond was ik moe van het staan, maar wat een energie heb ik hiervan gekregen! Aan iedereen die twijfelt om mee te doen, zou ik zeggen, zeker doen. Ik ben blij dat ik het heb aangedurfd en blij met alle feedback, tips en aanmoediging om door te gaan. Wie weet doe ik volgend jaar gewoon weer mee 😉

Bekijk ook

Mijn andere verhalen

Op zoektocht in

Een hoofdpijndossier

Dit is niet de meest leuke blog om te schrijven. Ik schrijf hem dan ook op een moment dat ik er echt doorheen zit. Omdat ik wel wil werken, activiteiten ondernemen met mijn vriend en vriendinnen, wil schilderen en tekenen, maar het niet kan. Omdat ik op bed lig met hoofdpijn, of omdat ik niet durf, uit angst om dit weer uit te lokken. Bij tekenen zit je bijvoorbeeld lang met je hoofd naar beneden.., maar eigenlijk heb ik gewoon geen idee wat het allemaal uitlokt. Je kan het niet voorkomen, je erop voorbereiden, er onderuit komen, of even doorbijten. Het is over en uit. Iedere keer dat je denkt: ‘ik ben er weer’, en weer plannen maakt, wordt je keihard teruggefloten. En terwijl je weer doodgaat van de hoofdpijn moet je tegen jezelf zeggen: Het kan niet. En ik moet kappen met willen.

Blog

Preek (aan)tekeningen

Iedere zondagochtend bezoek ik een kerkdienst, meestal in de Protestantse Gemeente Zevenhoven. Voorheen maakte ik altijd aantekeningen bij de preek. Ik lette daardoor beter op, maar las het eigenlijk nooit meer terug. Tot ik bedacht om mee te gaan tekenen. Een boekje met tekeningen is leuker om in terug te kijken, en meestal herinner ik mij dan ook nog wel de boodschap. Maar als zo’n preek begint, weet je nog niet wat die boodschap gaat worden. Vaak begin ik daarom met de tekst van een lied, iets wat ik zie, of een sieraad wat ik draag. Gedurende de preek raakt dit dan verweven met de boodschap. En zo is het denk ik bij iedereen. Iedere kerkganger hoort dezelfde preek, maar iedereen heeft iets anders daaruit nodig en betrekt het op zijn eigen leven. Soms dus ook een heel persoonlijk verhaal. Het is misschien erg veel om alles te lezen, dus ik zou zeggen, kies een afbeelding die aanspreekt, en lees daarbij het verhaal.

Blog

Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam

Update 03-05-2024: De Noorderkerk opent opnieuw haar deuren om het verhaal van Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn te vertellen. Na een onderbreking van 8 maanden vanwege blikseminslag, gaat Vincent meets Rembrandt verder als ‘Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam’. Zie ook: https://vangoghinamsterdam.com Op 11 maart 2023 heb ik ‘Vincent meets Rembrandt’ bezocht in de Noorderkerk in Amsterdam. Dit is de kerk waarin deze schilders allebei hebben gezeten, en naar preken hebben geluisterd. In de 360-graden experience worden de werken van beide kunstenaars op de kerkmuren geprojecteerd. En ondertussen wordt het verhaal verteld van hoe Vincent van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt en hoe zij beiden hun geloof verbeeldden door hun kunst. Het was een hele bijzondere ervaring, de prachtige kleuren van de schilderijen van Vincent zo op de oude kerkmuren. En wat mij bijzonder raakte was dat het geloof zo’n grote rol speelde voor beiden in hun kunst. Als ik op mijn website vertel over hoe mijn geloof de inspiratie is voor mijn kunst, schaam ik me weleens. Je wil mensen daarmee niet afschrikken, niet gelijk zo vroom of serieus doen, terwijl het wel de inspiratie is. Als ik dan hoor hoe de grootste kunstenaars ter wereld ook uitkwamen voor hun geloof, zegt dat voor mij wel iets. Dat het voor hen normaal was, zelfs de bron van hun kunst, en dat het dit voor mij dus ook mag zijn. Omdat ik de uitspraken die ik hoorde tijdens ‘Vincent meets Rembrandt’ wilde opzoeken, heb ik de volgende boeken gekocht: Vincent van Gogh en Rembrandt – Peter Hecht, en Het evangelie volgens Vincent van Gogh – Anton Wessels, en de mooiste citaten eruit gezocht. Het zijn citaten uit de brieven van Vincent van Gogh, die hij schreef aan zijn broer Theo of aan collega-kunstenaars.