Tekening

Firm foundation

Deze tekening komt uit de serie van mijn hoofdpijndossier. Voor het complete verhaal, zie mijn blog over dit onderwerp.

Toen ik afgelopen 2e Paasdag een kerkdienst terugkeek, werd ik bijzonder geraakt door deze teksten uit het lied: Firm Foundation:

“Christ is my firm foundation, the rock on which I stand.”,
en
“Rain came and wind blew, but my house was built on You”.

En ze werden de inspiratie voor deze tekening.

20240505_150848

De tekst herinnerde mijn aan het moment dat mijn vorige relatie uit ging, na 4 jaar, en ik dacht dat ik weer helemaal opnieuw moest beginnen. Maar God liet me daar weten: jouw leven is niet gebouwd op deze relatie, maar op de Rots. Dus je stort niet in, je kan gewoon verder bouwen vanaf die rots.

Toen ik die tekst hoorde besefte ik dat weer: er is niets belangrijker dan die basis. Jezus die mij gered heeft, in wie mijn leven verzekerd is. Daarbuiten kan er van alles aan de hand zijn, maar dat is het belangrijkste. En ineens had ik rust.

Wat er ook gebeurt, met een risicovolle operatie in het vooruitzicht, het is goed, want die basis blijft. En ineens was het niet meer 50/50, wel of niet, een wankele hoop, met kansen dat het mis gaat, maar een vaste hoop: dat het hoe dan ook goed komt. Vanaf die grond durfde ik weer op God te vertrouwen. Ik weet dat hij erbij zal zijn met die operatie en dat Hij me niet in de steek zal laten. In de tekening van de wervel is deze rots ook te zien.

Vanuit mijn studieboeken van Geneeskunde heb ik een thoracale wervel nagetekend. Te herkennen aan het hartvormige wervellichaam, en aan dat aan deze wervel ribben kunnen aanhechten. In Delfts blauwe kleuren tekende ik door de pedikel een schroef, waar een staaf doorheen loopt, die hier overgaat in een vertakkend vat. En, zoals ik toen invulde wat er aan de hand was, een lek van de dura, veroorzaakt door die schroef. Liquor druppelt naar beneden. Het ruggenmerg is exact het midden, waar het allemaal om draait, en het verdwijnpunt van alle lijnen van de achtergrond. Die achtergrond is weer opgevuld met Delfts blauwe versiersels, waar ik gek op ben, net als op het invullen van lege ruimte. In het wervellichaam is een rots met een kruis getekend, mijn vaste grond in dit alles.

20240524_115426
20240524_115452
20240505_150848

Bekijk ook

Mijn andere werk

Aquarel

Een haakje los

Er zit bij mijn geen steekje los, maar wel een haakje. Dit is een aquarel van mijn eigen rug, en hoe die er van binnen ongeveer uitziet. Nagetekend van een CT-scan. Het tweede haakje is opgeschoven naar voren en levert mij momenteel veel hoofdpijn op. Deze tekening maakt dan ook onderdeel uit van de serie over mijn hoofdpijndossier. Voor het complete verhaal, zie mijn blog over dit onderwerp.

Tekeningen

Hoofdpijndossier

Deze tekeningen geven een zoektocht weer, naar antwoorden als je wordt stilgezet door hoofdpijn. Vooral een zoektocht in mijn geloof, naar houvast en rust met alles wat er staat te gebeuren. Benieuwd naar het hele verhaal, lees dan mijn blog over dit onderwerp. Onderaan de pagina staan grote afbeeldingen van de tekeningen in hun geheel.

Tekeningen

Preek (aan)tekeningen

Iedere zondagochtend bezoek ik een kerkdienst, meestal in de Protestantse Gemeente Zevenhoven. Voorheen maakte ik altijd aantekeningen bij de preek. Ik lette daardoor beter op, maar las het eigenlijk nooit meer terug. Tot ik bedacht om mee te gaan tekenen. Een boekje met tekeningen is leuker om in terug te kijken, en meestal herinner ik mij dan ook nog wel de boodschap. Als zo’n preek begint, weet je alleen nog niet wat die boodschap gaat worden. Vaak begin ik daarom met de tekst van een lied, iets wat ik zie, of een sieraad wat ik draag. Gedurende de preek raakt dit dan verweven met de boodschap. En zo is het denk ik bij iedereen. Iedere kerkganger hoort dezelfde preek, maar iedereen heeft iets anders daaruit nodig en betrekt het op zijn eigen leven. Soms dus ook een heel persoonlijk verhaal van mij. De verhalen en uitleg van alle tekeningen zijn te vinden in de blog, op deze website: