Mijn werk

Portfolio

Hier vindt u een overzicht van al mijn werk vanaf 2013. Gemaakt tijdens beeldende vorming, voor mijn studie Geneeskunde, voor mijn kerk, en nu in mijn vrije tijd of op les. Sommige werken zijn gemaakt in opdracht en inmiddels verkocht, andere zijn te koop, te bestellen, en ik ontvang ook graag nieuwe opdrachten. Heeft u dus interesse, laat gerust een bericht achter.

aquarel

Met trots

Mijn werk

Potlood

Portretten

Aangestoken door mijn lessen bij het LAK, wilde ik verder aan de slag met portrettekenen. Echt leren kijken, je linker-hersenhelft uitschakelen en tekenen wat je ziet, en niet wat je denkt te zien. Restvormen, tonen, schaduwen, een gezicht tekenen is zo leerzaam, er komt zoveel bij kijken. Ik heb toen aan mijn familie en vrienden gevraagd of ik hen mocht tekenen om te oefenen. Allemaal moesten ze minimaal een uur stil zitten en deze portretten zijn het resultaat. Ze staan op volgorde van datum.

Inkt

Nieuwkoopse Plassen

Deze inkttekening is geïnspireerd op een Bijbeltekst, een schilderij van Marc Chagall en mijn eigen verbeelding van de Nieuwkoopse plassen. Het begon met de volgende Bijbeltekst uit Handelingen 16: 13,14: “Op sabbat gingen we de stadspoort uit in de richting van de rivier, want we vermoedden dat daar een gebedsplaats was. We gingen zitten en spraken de vrouwen toe die daar bijeen waren gekomen. Een van onze toehoorsters was een vrouw uit Tyatira die in purperstoffen handelde; ze heette Lydia en vereerde God.” Waarom vermoed je dat er bij de rivier wel een gebedsplaats zou zijn? Ik snap het wel, want ik krijg altijd hetzelfde gevoel in de buurt van water. De natuur brengt je dichter bij God. Ik moest denken aan een schilderij van Marc Chagall waarin hij het paradijs schildert, met daarin de boom van het Leven. Dit is mijn eigen versie van het paradijs, met de Nieuwkoopse Plassen. Er zijn rietstengels te zien, vleugels van een libelle, bomen en bloemen, waaronder de rolklaver. Waar in de schilderijen van Chagall de witte kathedraal Vitebsk steeds terugkeert en verwijst naar zijn jeugd, zijn dit de elementen die daar voor mij aan herinneren. 

Kerst 2022

Bij de kribbe

Combi van Ecoline, Aquarel en inkt daaroverheen. De geboorte van Jezus met Jozef, Maria, een engel en Jezus in de kribbe. Ik heb alleen de primaire kleuren gebruikt: rood, blauw en geel, omdat dit – zoals ik met kunstgeschiedenis geleerd heb – symbool staat voor het goddelijke, datgene waaruit al het andere ontstaat.

Kerst 2022

Roos ontloken

Een roos met Ecoline. Toen het water opgedroogd was, kon ik het weer niet laten om aan de slag te gaan met de restvorm. In dit geval met zwarte inkt. Tegelijkertijd stond een Kerst-afspeellijst aan op Spotify waar dit lied voorbij kwam: Er is een roos ontloken, uit barre wintergrond. 2 coupletten heb ik in groene inkt om de roos heen gezet en met stift het grijs toegevoegd.

Biblia Sacra

Het brood

“Het brood van God is het brood dat neerdaalt uit de hemel en dat leven geeft aan de wereld.’” Johannes 6:33.

Biblia Sacra

Tempel

“Maar hij sprak over de tempel van zijn lichaam.” Johannes 2:21. Een lichaam en een tempel tegelijkertijd, dat heb ik hier geprobeerd uit te beelden met inkt. De mens is gebaseerd op de Vitruviusman van Leonardo da Vinci. De horizontale armen vormen het dak van een tempel. Daarnaast is een hart te zien en een fakkel.

Biblia Sacra

Open hemel

Opnieuw een aantal Bijbelverhalen uitgebeeld, dit keer met inkt. Eerst getekend met potlood, daarna gekozen welke lijnen, vormen of juist restvormen ik wilde behouden uit de tekening. Deze overgetrokken met fineliners, tot steeds dikkere liners. Deze tekening is gemaakt bij de volgende tekst uit Johannes 1: 51: “‘Waarachtig, ik verzeker jullie,’ voegde hij eraan toe, ‘jullie zullen de hemel geopend zien, en de engelen van God zien omhooggaan en neerdalen naar de Mensenzoon.'” Er is een ladder te zien, waarlangs engelen omhoog en omlaag gaan, net zoals in de droom van Jakob.

Kerstkaart 2022

Moeder Gods van de Passie

Sinds oktober 2022 ben ik begonnen met lessen icoonschilderen in de katholieke kerk van Zevenhoven. Een eeuwenoude techniek, waarbij je o.a. zelf je pigmenten maakt met eigeel en met symboliek achter elke handeling. Eén van mijn medecursisten schilderde de icoon Moeder Gods van de Passie: Maria met Jezus op haar armen. Jezus kijkt naar de engel die een kruis vast heeft (zijn toekomst) en schrikt daarvan zodat zijn schoen uitvalt. Hoe Kerst verwijst naar Pasen, een mooie afbeelding voor mijn kerstkaart dacht ik. De tekening is met Ecoline en de achtergrond is goud, net als een echte icoon.

Ecoline en Aquarel

Geboortekaartje

Een hele eer, het geboortekaartje mogen ontwerpen voor een vriendin. En een hele klus, want het moest een persoonlijk kaartje worden. Na een teken- en fotosessie met haar hond en foto’s van de voordeur is dit het resultaat geworden. Ook interesse in een persoonlijk kaartje? Aarzel niet om contact op te nemen.

Houtskool

Palatijn

Deze houtskooltekening heb ik gemaakt tijdens mijn lessen schilderen en tekenen bij het LAK (Leids Akademisch Kunstcentrum). Het is een eigen vakantiefoto genomen in Rome op de Palatijn. De opdracht was om alle geleerde technieken tot dan toe te combineren: perspectief, toon, en restvorm. Vooral over de restvormen ben ik zelf erg tevreden.

Ecoline

Abstracte bloemen

Is het nog te zien dat het bloemen zijn? Ik heb er een aantal uitgekozen om hier te laten zien, sommige met alleen ecoline, andere met inkt, potlood of krijt. Ook heb ik in deze serie een 2-luik gemaakt met daarop de volgende tekst: “Jullie zullen hiervan getuigenis afleggen. Ik zal ervoor zorgen dat de belofte van mijn Vader aan jullie wordt ingelost.” (Lucas 24: 48, 49 in het Spaans) Ik hoop dat mijn kunst daar iets van laat zien.  

Ecoline en inkt

Kruis in bloei

Dit is één van de tekeningen die laat zien wat mijn geloof voor mij betekent. Het kruis, hoop, vrede, toekomst. En steeds zoek ik naar manieren om dat op papier te zetten. Dit is weer een poging, een kruis in vlammen, in bloei. De andere afbeelding is een eerdere versie.