Mijn werk

Portfolio

Hier vindt u een overzicht van al mijn werk vanaf 2013. Gemaakt tijdens beeldende vorming, voor mijn studie Geneeskunde, voor mijn kerk, en nu in mijn vrije tijd of op les. Sommige werken zijn gemaakt in opdracht en inmiddels verkocht, andere zijn te koop, te bestellen, en ik ontvang ook graag nieuwe opdrachten. Heeft u dus interesse, laat gerust een bericht achter.

aquarel

Met trots

Mijn werk

Aquarel

Hortensia's

Met een vierkante kwast, ronde hortensia’s schilderen. Met kleurverloop en het tactisch plaatsen van de verfstreken is het gelukt. Beetje groen en je hebt een struik. Zo makkelijk is het natuurlijk niet, maar met een beetje durf is dit tot stand gekomen.

Aquarel

Berkenbos - rood en blauw

De allereerste oefening op les: Een berkenbos met bruin en blauw, om te leren mengen, een beetje losgaan en toch de suggestie van een bos neerzetten. Hier met minder logische kleuren, rood en blauw, maar je ziet het nog steeds.

Aquarel

Berkenbos - geel en blauw

Aquarel met slechts 2 kleuren: cadmium geel en indigo. Toch is er  perspectief en zie je dat het een bos is.

Acryl

Ere zij God - Kerstnachtdienst 2023

“Eer zij God die op de aarde, naar ons toe gekomen is.” Als je mij vraagt om een bord te ontwerpen voor de Kerstnachtdienst, dan kun je kunst verwachten: Een engel, kopie van de Vliegende engel van Abraham Bloemaert, kondigt het aan: “Gloria in excelsis Deo”. Die glorie blijkt ook uit het sierlijke goud, geinspireerd op een katholiek kerkvelum. Waarbij de hand uit de kribbe is waar het om draait: God die zijn hand uitstrekt naar ons.

Kunst in huis

Op mezelf..

Het is een tijdje stil geweest op de site, en met een goede reden. In mei dit jaar heb ik namelijk mijn eerste eigen huis gekocht. Helemaal casco, dus ik kon er echt mijn eigen paleisje van maken. En dat heb ik ook zeker gedaan. In mijn huis mag kunst natuurlijk niet ontbreken. Ik heb daarom veel eigen werken opgehangen, maar ook een aantal dingen nieuw gemaakt, speciaal voor in mijn huis.  Neem hieronder gerust een kijkje binnen!

Potlood

Portretten

Aangestoken door mijn lessen bij het LAK, wilde ik verder aan de slag met portrettekenen. Echt leren kijken, je linker-hersenhelft uitschakelen en tekenen wat je ziet, en niet wat je denkt te zien. Restvormen, tonen, schaduwen, een gezicht tekenen is zo leerzaam, er komt zoveel bij kijken. Ik heb toen aan mijn familie en vrienden gevraagd of ik hen mocht tekenen om te oefenen. Allemaal moesten ze minimaal een uur stil zitten en deze portretten zijn het resultaat. Ze staan op volgorde van datum.

Icoon

Moeder Gods

Na exact 70 uur schilderen is ze dan eindelijk af, mijn eerste icoon: Moeder Gods. Bij de techniek van het icoonschilderen maak je zelf je verf met pigment en eigeel. De achtergrond is bekleed met bladgoud en is er volop symboliek. Zo staan in deze icoon de drie sterren voor de maagdelijkheid van Maria (voor, tijdens en na de bevalling) en voor de 3-eenheid. De letters Μρ Θῦ zijn een afkorting voor Μήτηρ Θεοῦ (Meter Theou, Moeder Gods), oftewel Maria.

Aquarel

Blauwe lantaarn

Resultaat van een wandeling langs de haven. Twee lantaarns in precies dezelfde kleur als de lucht, leverden deze foto op, en de inspiratie voor deze aquarel.

Inkt

Nieuwkoopse Plassen

Deze inkttekening is geïnspireerd op een Bijbeltekst, een schilderij van Marc Chagall en mijn eigen verbeelding van de Nieuwkoopse plassen. Het begon met de volgende Bijbeltekst uit Handelingen 16: 13,14: “Op sabbat gingen we de stadspoort uit in de richting van de rivier, want we vermoedden dat daar een gebedsplaats was. We gingen zitten en spraken de vrouwen toe die daar bijeen waren gekomen. Een van onze toehoorsters was een vrouw uit Tyatira die in purperstoffen handelde; ze heette Lydia en vereerde God.” Waarom vermoed je dat er bij de rivier wel een gebedsplaats zou zijn? Ik snap het wel, want ik krijg altijd hetzelfde gevoel in de buurt van water. De natuur brengt je dichter bij God. Ik moest denken aan een schilderij van Marc Chagall waarin hij het paradijs schildert, met daarin de boom van het Leven. Dit is mijn eigen versie van het paradijs, met de Nieuwkoopse Plassen. Er zijn rietstengels te zien, vleugels van een libelle, bomen en bloemen, waaronder de rolklaver. Waar in de schilderijen van Chagall de witte kathedraal Vitebsk steeds terugkeert en verwijst naar zijn jeugd, zijn dit de elementen die daar voor mij aan herinneren. 

Aquarel

Zeilboot Volkert

Sinds een aantal jaar doet mijn broertje mee aan het wedstrijdzeilen bij Noord-Zuid in Nieuwkoop. Dit is zijn boot. Van een van de actiefoto’s heb ik deze aquarel gemaakt.

Acryl

Huwelijksportret

Dit huwelijksportret heb ik nageschilderd van een foto, in opdracht van vrienden, om het bruidspaar cadeau te geven. Alles wat ik de afgelopen tijd op les geleerd had, kon in hierin toepassen. En als de basis eenmaal goed is, vind ik het heerlijk om los te gaan op de details. Formaat: 30×40 cm. Ook interesse in een portret? Aarzel niet om contact op te nemen. De prijs is in overleg (afhankelijk van afbeelding en formaat).

Kerst 2022

Bij de kribbe

Combi van Ecoline, Aquarel en inkt daaroverheen. De geboorte van Jezus met Jozef, Maria, een engel en Jezus in de kribbe. Ik heb alleen de primaire kleuren gebruikt: rood, blauw en geel, omdat dit – zoals ik met kunstgeschiedenis geleerd heb – symbool staat voor het goddelijke, datgene waaruit al het andere ontstaat.